czwartek, 19 kwietnia 2012

Wieprzowinka po chińsku

Wieprzowinka po chińsku 

Przepis dla zabieganych !
Od nadmiaru pracy i obowiązków często brakuje czasu na przygotowanie obiadu.
Wieprzowinka po chińsku to przepis dla zabieganych.
Pyszny, sycący obiad w 15 minut. 

Składniki: 300g polędwicy wieprzowej, 1/2 papryki czerwonej, garść pokrojonego pora, 1 łodyga selera naciowego, szklanka mrożonego groszku, 4-5 grzybów mun, opakowanie makaronu chińskiego nudle, garść sezamu, cebulka zielona, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka brązowego cukru, łyżka świeżego imbiru, 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Polędwicę wieprzową pukamy , suszymy w ręczniku papierowym i kroimy na cienkie paseczki. Pokrojone mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dokładnie. Wybieramy z patelni mięso, odstawiamy do miseczki i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w paski czerwoną paprykę, por, półksiężyce z selera naciowego, groszek, grzyby num. Całość smażymy ok 5 minut. Przygotowujemy sos. Do szklanki wlewamy sos sojowy, miód, sok z cytryny dodajemy cukier i starty imbir. Dokładnie mieszamy. Do obsmażonych warzyw wrzucamy wcześniej przygotowaną polędwicę. Wlewamy sos, cały czas mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie łączymy składniki. Całość posypujemy sezamem i zieloną cebulką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print