poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zupa z pęczakiem

Zupa z pęczakiem

Przepyszna zupka z pęczakiem często gości na naszym stole. 
Na pewno zasmakuje Waszym domownikom, jest bardzo delikatna w smaku.

Składniki : 

  •  2 pałki z kurczaka, 
  • marchew,
  •  pietruszka, 
  • cebula, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 100 g kaszy pęczak ,
  •  łyżka posiekanej natki,
  • pieprz,
  •  liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  • sól. 

Przygotowanie : 

 

 Do garnka włożyć pałki, cebulę, marchew, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie gotuj wszystko do uzyskania wywaru drobiowego. Opłukaną kaszę wrzucić do rosołu wraz z pokrojonymi ziemniakami.  Gotuj 20-30 min. Dopraw do smaku.

6 komentarzy:

  1. w najbliższych dniach rusza konkurs "Wiosenne zupy". Zapraszam, do wygrania bardzo atrakcyjne nagrody!
    Akcja na Durszlak.pl: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
    Akcja na Mikser Kulinarny: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam !! Sama nigdy nie gotowałam, ale zawsze jak jadę do rodzinnego domu to ona już a mnie czeka !

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest zupa na pałkach czy skrzydełkach?pałki w składzie, skrzydełka w opisie

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że nie ma ilości wody podanej, nie chce by wyszła za rzadka. Lubię gęste zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      przepraszam że wprowadziłam w błąd.
      Wody zawsze wlewam trochę więcej , bo u mnie domownicy wolą rzadką zupkę.
      Ale możesz wlać mniej bo kasza (pęczak) dużo chłonie, jak będzie za gęsta zawsze można dolać odrobinkę i podgotować chwileczkę.

      Usuń
    2. bardzo dziękuje, zupka ugotowana, poradziłam sobie :) pysznaaaaa

      Usuń

Print