czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni.
Nie może zabraknąć przepysznego ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką.  

Składniki (w temperaturze pokojowej) :
  • 400g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka  
  • 200g świeżych truskawek 
 Składniki kruszonka :
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki
 Przygotowanie ciasta :

Mleko lekko pogrzej. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku. Na stolnicę wysyp mąkę oraz resztę cukru. Zrób wgłębienie w mące i wlej rozczyn, masło oraz rozbełtane jajka. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp mąką. Ugnieć ciasto ponownie i włóż do formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Na górze ułóż pokrojone truskawki.

 Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

Ciasto posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut. 
 


2 komentarze:

  1. Ciasto drożdżowe z truskawkami to jest to :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam jak zawsze zachwycona jestem przepisami i pięknymi zdjęciami, właśnie dlatego nominowałam Twój blog do nagrody Libster Blog. Szczegóły na moim blogu: http://choochla.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html . Pozdrawiam serdecznie i gratuluje pięknego bloga!

    OdpowiedzUsuń

Print