wtorek, 27 sierpnia 2013

Słodkie bułeczki z serem i malinami

Słodkie bułeczki z serem i malinami

Pyszne i puszyste bułeczki. 
Świetnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki : 
  • 1/2 szklanki cukru,  
  • 4,5 - 5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka, 
  • szczypta soli, 
  • 50g masła,
  •  1 1/2 opakowanie suchych drożdży.
Składniki masa serowa:  
  • 300g twarogu na sernik, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • maliny.
Przygotowanie: 
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut. 
 Do miseczki dodaj ser i cukier puder.  Dokładnie wymieszaj składniki.
  Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i parę malin. W dłoniach  uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij bułęczki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. wspaniale piekne wysmienite buleczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Jak dla mnie wyglądają wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione smaki dzieciństwa, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się zaśliniłam :) Cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Panią ponownie :) jak zwykle kłopot z drożdżami ile mam dać świężych ? Dziękuję z góry za pomoc MONISIA :) już niedługo koniec tego pieczenia szkoła woła pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 50g-60G świeżych drożdzy (około pól opakowania)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Print