poniedziałek, 4 listopada 2013

Kluseczki - dodatek do mięs lub zup

Kluseczki - dodatek do mięs lub zup 

Kluseczi są świetnym dodatkiem do zup czy mięs.
Idealnie komponują się z gulaszem. 

Składniki :

  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypania

Przygotowanie :


Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj w palcach podłużny kształt.

Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają. 

3 komentarze:

  1. bardzo smacznie wyglądają, często robię do zupy kluski kładzione, fajna odmiana od makaronu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne kluseczki i proste w przygotowaniu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne te kluseczki :>

    OdpowiedzUsuń

Print