poniedziałek, 18 listopada 2013

Pietruszkowe kotleciki z dorsza

Pietruszkowe kotleciki z dorsza



Składniki :
  • 400g świeżego fileta z dorsza
  • 4-5 szt ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • bułka tarta
  • olej
Przygotowanie :

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem i ugotuj na parze. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rybę obierz ze skóry i starannie wyciągnij ości. Rozdziel dorsza na mniejsze kawałki w palcach. Wrzuć do ziemniaków, wbij jajko.  Dokładnie połącz składniki. Wsyp sól, pieprz i paprykę. Uformuj w dłoniach kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print