niedziela, 18 maja 2014

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym
i z różową pianką 



Składniki ciasto : ( blacha 30cm x 24 cm )
  • 3 szklanki mąki,
  • 220g masła,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  •  5 żółtek ( ja dodałam z jajek L),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki beza :
  • 6 białek,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego,
Składniki nadzienie :
  •   800g - 1 kg świeżego rabarbaru,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 300g truskawek. 
Przygotowanie nadzienia :

Rabarbar i truskawki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając. 

Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut. 

Przygotowanie beza :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy.  Wcześniej przygotowany mus wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.


5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ciasto, jednak z konwaliami bylabym ostrozna:(bo,wszystkie części rośliny są trujące! i jakos mi sie gryzie nawet jako dekoracja ciasta:(,uwazam ze, na talerzu nawet jako tylko dekoracja powinny byc wylącznie jadalne rzeczy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ciacho! Pyszne i ładnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. konwalie sa trujace i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Print