piątek, 5 września 2014

Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego 


Składniki :
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego,
  • szynka wędzona w plasterkach,
  • cebula,
  • czerwona papryka,
  • ogórki kiszone,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • bulion,
  • 2 łyżki śmietany 18%.
Przygotowanie :

Mięso przełóż do miski. Wsyp sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób dokładnie masę. Na blacie połóż kawałek foli spożywczej. Wyłóż mięso i uformuj prostokąt. Potnij nożem na 6 części. Na każdy mały prostokąt połóż szynkę, kawałek cebuli, ogórka i papryki. Zawiń mięso jak roladkę.  Każdego zraza obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Wlej bulion i duś 10-15 minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku. 


3 komentarze:

Print