środa, 17 czerwca 2015

Okrągły chleb pszenny

Okrągły chleb pszenny


Składniki : ( 1 bochenek )

  • 450g mąki pszennej chlebowej, ( typ 750 ) 
  • 200g mąki pszennej chlebowej, ( typ 1850 )
  • 500ml ciepłej wody,
  • 10g suchych drożdży instant,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie :

Do dużej miski wysp mąki. Dodaj drożdże, sól i cukier. Wlej wodę. Połącz składniki za pomocą łyżki drewnianej. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 12 godzin. Na stolnicę wysyp mąkę do oprószenia i wyłóż ciasto. Wyrób dokładnie ciasto starając się złożyć kilka razy do środka. Uformuj bochenek. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Włóż do środka naczynie żaroodporne z pokrywką. Nagrzej naczynie. Następnie ostrożnie wyciągnij naczynie i przełóż delikatnie ciasto. Przykryj pokrywą i włóż do piekarnika na 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 220 stopni i ściągnij pokrywkę. Piecz kolejne 30 minut. 


4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Chyba muszę tez powrócić do pieczenia chlebów. Chętnie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. O wodzi na pokuszenie taki prawdziwy chlebek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny chlebuś ... i fajne jest w nim to, że mozna zarobić wieczorem i mieć rano cieplutki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekł ktoś juz ten chlebuś, ja raz piekłam taki chleb w zaroodpornym naczyniu z przepisu z kwestia smaku i z wierzchu był super a w środku taki gumiasty..napawne był upieczony w smaku ok..ale sie zrazilam do chlebów z garnka...napiszcie kto go testował:-)

    OdpowiedzUsuń

Print