czwartek, 2 lipca 2015

Kabanosy w cieście z sezamem

Kabanosy w cieście z sezamem



Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sezam do posypania,
  • kabanosy,
  • jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie :

Do kubka pokrusz drożdże. Dodaj cukier i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw aż urośnie zaczyn.Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn. Wlej olej i resztę wody.
Wyrób elastyczne ciasto. Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkuj potnij na paski szerokości kabanosów. Każdą kiełbaskę owiń ciastem. Ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto natnij ostrym nożem i posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
 

1 komentarz:

Print