wtorek, 12 grudnia 2017

Świąteczny strudel jabłkowy

Świąteczny strudel jabłkowy 


Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 800g jabłek,
  • 100g rodzynek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cynamon,
  • 2 goździki,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 rozbełtane jajko,
  • cukier puder.
Przygotowanie :

Rodzynki przesyp do miseczki i zalej wodą. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.  Przełóż do garnka. Wlej sok z cytryny. Wsyp cukier i odsączone rodzynki. Dodaj cynamon i goździki. Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie. Wsyp kaszę i odstaw do ostygnięcia. Rozwiń ciasto francuskie. Poziomo ułóż farsz i zwiń w roladę. Koniec ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i zlep. Roladę natnij u góry i posmaruj jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piecz przez 30 minut.Gorącą roladę posyp cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print